BO & GRO
kruskavlar

Bakkultur

Under arbetet med att tillverka och sälja bakredskap har vårt intresse för historiken om bröd och bakning ökat. Kunskap om brödtillverkning är en viktig del i matkulturen som riskerar att tappas bort i den industrialiserade livsmedelsproduktionen.

Men hembakat och närproducerat är en lyx, värd att värna. Många har också fått upp ögonen för det och intresset för bakning verkar ha ökat.

Ordkunskap

Eftersom bakningen tidigare var något som gjordes i varje hem i hela landet så är också benämningarna på bröd, redskap och arbetet olika och mångskiftande.

Bakspaden används för att lägga in brödet i ugnen och har många olika former beroende på vilket bröd det gäller. För tunnbrödet behövs en rund platta, för limpor kan den se mera spadlik ut.

Redskapet har många namn. Här är några: bakefjöl, bakfjöl, baksterfjel, bakufjäl, fjal, fjol, fjål, fjöl. Bökospjölk och skuvstake har också hittats.

I vissa områden användes dessa ord om både bakspadar med korta och långa skaft. På andra ställen gällde detta endast de bakspadar som hade kort skaft. De med långt skaft kallades då (bröd-)grissla eller grissel.

För att lägga upp tunnbrödet på bakspaden används en spjålk eller spjälk, med olika varianter av stavning. Den kan även användas för att rotera brödet i ugnen och ta upp det när det är klart. Benämningen tunnbräde finns också.

Ibland används en smalare "pinne" för samma sak. Den kan benämnas baksticka.

Vill man fördjupa sig mera i traditioner så rekommenderas denna länk: Institutet för språk och folkminnen som innehåller mängder av intressanta saker.

Böcker

Bröd och bak i kök och stuga

Den här boken går verkligen på djupet när det gäller bakning för husbehovet. Den ger en historisk återblick på utvecklingen i Sverige och och om olika sorters bröd. De många bakredskapen som finns och vad de kallas får ett eget kapitel, liksom hemligheten med jäsningen mjölet och andra ingredienser.

Här ges handfasta råd och tips om hur bakningen går till och recept på traditionella bröd.

Den enda nackdelen med boken är att den är utgiven 1987 och kan vara lite svår att få tag på.

Fakta
Titel: Bröd och bak i kök och stuga
Författare: Helena Palén-Olofsson

Sidan uppdaterad 2019-02-10

Powered by w3.css