BO & GRO
vedeldad bakugn

Traditionella bakredskap

Välkomna till Bo & Gro's webbplats. Vi är nischade på traditionella bakredskap, d.v.s. sådana som används huvudsakligen för tunnbrödsbak i vedeldade ugnar. Men de kan även användas för andra sorters bröd och pizza och även i elektriska ugnar och hällar. Vi vill inspirera till en nyttig hobby som för många är en livsstil.

Priser ändrade från 2024-02-28. Vi gör nu bakspadarna normalt i björkplywood.

Du beställer enklast med e-post och vi kan hjälpa dig med råd om mått och användning med mera via telefon. Använd gärna denna blankett när du skriver din beställning.

Obs

De redskap vi tillverkar själva; bakspadar, spjålkar, bakstickor, degspakar och liknande görs efter kundens önskemål och beställning efter mått. Därför har vi inget i lager. Leveranstiden blir cirka två veckor eller mera.

Kavlar och borstar har vi oftast hemma i begränsat lager och de kan i så fall levereras direkt.

På dessa sidor visar vi ett urval av produkter vi har levererat. Eftersom tillverkningen sker med hantverksmässiga metoder blir det lite skillnader i utformningen. Det sker underhand en del ändringar efter erfarenheter som kunderna lämnar eller som vi får på annat sätt.

Den norska elhällen Meteor är en modern och praktisk ersättning för den som inte har en gammaldags bakstuga att tillgå. Vi säljer inte längre denna. Det går även att baka i vanlig elugn, då med en stålhäll / pizzahäll. Det finns också många pizzaugnar som är lämpliga för tunnbrödsbakning.

Bakspadar

Vi gör bakspadarna med dubbelt pålimmat skaft. Det gör det bekvämt att hålla i och även långa skaft blir stabila.

Kärt barn har många namn!

Redskapen har oftast lokala eller dialektala namn. Bakspade eller brödspade är nog en mer rikssvensk benämning. Brödfjöl eller bakfjöl med variationer som lillfjäla och storfjäla kan man också se. Ordet bagefjöl används i Bohuslän. Baksterfjela heter det med norsk influens.

Redskapet är till för att lägga in tunnbrödskakan i ugnen eller på hällen och storleken beror naturligtvis på hur stor kakan är och hur bred ugnsöppningen är.

Förr tillverkades de av tunna bräder som fogades ihop av en tvärslå på undersidan, numera görs de enklast av plywood. Ibland har man borrat hål i skivan för att underlätta att kakan släpper lättare när den skjuts in i ugnen.

Här är ett urval av bakspadar med korta skaft, 20 à 30 cm. Den passar bäst till bakning på elhäll. Längre skaft kan behövas vid vedeldad ugn. Själva spaden är gjord av 4 mm furu- alternativt björkplywood med skaft av björk, dubbelt, limmat på ömse sidor av plywooden.

Du kan få den med diameter upp till 45 cm och skaftet 120 cm - eller t.o.m. längre! Med 7 mm furuplywood eller 6 mm björkplywood kan den göras med 60 cm i diameter.

Ett litet obs med storleken är att Postnords paket inte får vara längre än 150 cm.

Vi gör numera alla bakspadar liksidiga vid skaftinfästningen, alltså båda sidorna ser likadana ut.

Ett tips för att hindra att skivan slår sig under arbetet är att du vänder spaden ett halvt varv efter varje kaka. Det har vi fått från en erfaren bakstra.

Häng upp bakspaden när den inte är i arbete. Den bör förvaras i ett torrt rum.

För att hindra att skivan på bakspaden slår sig när den inte är i användning kan man använda en sådan här "klämma" som sätts tvärs över. Den går även att köpa till i efterhand.

Tillägg 100 kr.

Du kan få bakspaden med hål i skivan. Många gamla redskap har hål för att kakan ska glida av lättare. Det är speciellt viktigt vid stora tunna kakor. Om det är "vetenskapligt" bevisat vet vi inte, men du får som du vill ha det.

6 mm hål med konade kanter, tillägg 100 kr. Rutnät eller radiellt mönster.

Priser för bakspadar

Diameter Skaft längd Pris
300-450 mm 200-400 mm 415 kr
300-450 mm 450-700 mm 475 kr
300-450 mm 750-900 mm 535 kr
300-450 mm 950-1200 mm 595 kr
500-600 mm Tillägg för storlek +100 kr på priser ovan

Frakt och emballage tillkommer. Postnord har begränsningar för paketens storlek. Se leveransvillkor.
Måtten i tabellen är endast intervall för priserna. Du väljer mått som passar dig och anger dessa i din beställning.

Furuplywood eller björkplywood?

Vi gör nu bakspadarna normalt i björkplywood då vi hittat en bra leverantör med bra priser. Skivorna har 4 mm tjocklek. För större storlekar kan det vara anledning att välja 6 mm tjocklek. Björkplywooden har slätare yta som gör att kakan lättare glider av.

Spjålkar

Spjålk eller spjälk eller tunnbräden används till att ta upp den utkavlade kakan från bakbordet till bakspaden. Den används ibland också för att vända / rotera brödet i ugnen och ta upp det när det är färdiggräddat - om man nu inte har en vändepinne, gräddspole eller baksticka till det, vilket vi rekommenderar.

Varianter av benämningen är spjolk, spjalk, spjälke, spjölke, spjoker, spjula, spröt med flera!

Vi gör spjålkar huvudsakligen av homogen björk, alltså av trä i ett stycke och format med ett handtag. Det finns två varianter, en med handtaget något upphöjt (A på nästa bild) och en variant med platt undersida (B på nästa bild).

Överst på bilden är "urmodellen" för alla, ett över etthundra år gammalt arv från en faster - fortfarande i bruk.

Bredden kan varieras från 40 till max cirka 80 mm.

Två varianter av handtag på spjålkarna som vi har sett förekommer. På detta sätt kan vi också utnyttja råmaterialet på bästa sätt. När man sågar ut en modell A så blir det en bit lagom till modell B kvar, helt enkelt.

Det är mest en smaksak eller vanesak vilken man föredrar. Ange typ vid beställning.

Priser för spjålkar

Bredd Längd Pris
40-50 mm 500-700 mm 235 kr
55-65 mm 500-700 mm 275 kr
70-80 mm 500-700 mm 325 kr
40-80 mm +700-900 mm +50 kr på priser ovan

Frakt och emballage tillkommer. Se leveransvillkor.
Måtten i tabellen är endast intervall för priserna. Du väljer mått som passar dig och anger dessa i din beställning. Ange även typ A eller B. Mått inkluderar handtag.

Bakstickor

Bakstickor eller brödpinnar (på norska bakstestikke) görs i två varianter, en rak och ganska smal och en något bredare, insvängd i änden för att fungera som handtag.

Stickan används mest för att ta upp det färdiggräddade brödet från hällen eller lyfta ur ugnen. Det verkar vara lite personligt hur man nyttjar redskapet.

Priser för bakstickor

Bredd Längd Pris
25-35 mm, rak 500-750 mm 110 kr
40-55 mm, handtag 500-750 mm 130 kr

För längd över 750 upp till 1 000 mm tillkommer 20 kr. Frakt och emballage tillkommer. Se leveransvillkor.
Måtten i tabellen är endast intervall för priserna. Du väljer mått som passar dig och anger dessa i din beställning.
Andra storlekar begär offert.

Kavlar m m

Vi har tyvärr svårt att få fram både randkavlar och kruskavlar för närvarande. Orsaken är att tillverkaren har slutat av ålders- och hälsoskäl. De produkter vi fått fram har andra mått än de tidigare. Naggkavlar (med stålpiggar) kan vi inte få tag på.

Bilderna får ligga kvar tillsvidare.

Dessa båda randkavlar har samma typ av spår med en platt rygg som inte skär i degen.

Mått på R1 är bredd 340 mm, diameter 90 mm, vikt 1,5 kg.
R2 är något mindre, bredd 300 mm, diameter 80 mm, vikt 1,2 kg.
Handtag ej inräknat i bredd.

Svensk tillverkning.

Samma skärning som de andra kavlarna men mindre storlek.

Mått på R3 är bredd 260 mm, diameter 65 mm.
Vikt 0,6 kg.
Handtag ej inräknat i bredd.

Polsk tillverkning.

Kruskavlar med handtag.

Modell K1 har bredd 250 mm, diameter 65 mm, vikt 700 g.
K2 har bredd 165 mm, diameter 55 mm, vikt 250 g.
Handtag ej inräknat i bredd.

Den mindre kaveln har något tätare taggning.

Kruskavlar med bygel och ett handtag är smidiga att använda då man får den andra handen fri.

B1 har bygel av tråd. Kavelns bredd är 190 mm, diameter 65 mm, vikt 465 g.

B2 har bygel av tråd. Bredd 120 mm, diameter 55 mm, vikt 230 g.

Båda är tillverkade i Polen.

Priser för kavlar

Typ: bredd Diameter Pris
R1 (rand): 340 mm f.n. slut 90 mm 345 kr
R2 (rand): 300 mm f.n. slut 80 mm 295 kr
R3 (rand): 260 mm 65 mm 195 kr
K1 (krus): 250 mm, f.n. slut 65 mm 225 kr
K2 (krus): 165 mm, f.n. slut 55 mm 125 kr
B1 (bygel): 190 mm 65 mm 175 kr
B2 (bygel): 120 mm 55 mm 125 kr

Frakt och emballage tillkommer. Se leveransvillkor.
Måtten ovan avser kaveldelen exklusive handtag.

Smidig och praktisk borste som man använder för att borsta av överflödigt mjöl från bakbordet och från brödet innan det gräddas - och efter.

Material: Skaft av trä, mjuk borst av tagel.
Mått: Längd totalt 300 mm, bredd (ryggen) 25 mm.

Pris: 145 kr

Använd aldig borste av syntetiskt material på varma ytor!

Om man föredrar att röra om i degen manuellt så föreslår jag en rejäl spak av trä som man kan ta med tvåhandsgrepp och då orkar man även en stor deg. Spaken är nedtill platt och bred.

Prisexempel, längd upp till 900 mm: 235 kr

Vilka mått vill du ha?

Special

Här är några exempel på specialtillverkning som vi gjort på kunders önskemål. Det behöver inte vara komplicerat.

Det här är det största bakfjöl vi tillverkat (hittills). Diameter är 60 cm och skaftet 120 cm. I det här fallet är själva brädan gjord av 7 mm plywood - de mindre modellerna görs av 4 mm tjocklek.

Pris enligt offert.

Så här kan man också göra. Bakspaden måste inte vara rund. Denna har måtten 13 cm bred och 35 cm lång plus handtaget.

Pris enligt offert.

Runt men inte cirkulärt. Det här är en lite större bakspade, bredd 50 cm. Den är gjord efter kundens gamla redskap som började bli lite slitet. Det kan vara en orsak till att skaffa sig ett nytt. Man kan ju vilja spara det gamla som en länk till tidigare generationer av bakare.

Pris enligt offert.

Detta redskap har vi gjort för en kund i Dalsland som kallar det för "kakflöjel". Det används för att ta ut "kakan" (dalsländska) ur ugnen. Handtaget kan vara 8-10 mm tjockt och i spetsen ca 3 mm. I övrigt kan måtten göras enligt kundens önskemål. Plan undersida.

Pris enligt offert.

En stabilare spade som kan användas när man bakar större bröd eller limpor. Mått på denna är bredd 18 cm och längd 35 cm plus handtaget. Den är hyvlad från en planka av björk. Måtten begränsas naturligtvis av råmaterialet. Detta limpfjöl är koniskt med en tunn framkant så att man lättare kan ta upp brödet. Plan undersida.

Pris enligt offert.

Ibland kan man få roa sig med lite "krusiduller" på handtaget. Den första är på ett limpfjöl och den andra i änden på skaftet av en bakspade.

Limpfjölets dekoration är en varg inspirerad av vikingahantverk. Vargens gap kan ju också vara användbart vid upphängning av redskapet. Plan undersida.

Den andra är en en siluett av en katt.

Du kanske själv har någon idé om hur du vill sätta personlig prägel på ditt bakredskap.

Pris enligt offert.

En variant för att lägga in den kavlade kakan i ugnen än att ta den på brödspaden är att rulla upp den på en pinne och därefter att rulla ut den. Vi har tillverkat till exempel den här av en rundstav (diameter 43 mm) av furu som avsmalnats till mer greppvänlig dimension i den andra änden. Hela längden är 1,4 m.

"Pinnen" har olika namn och utformning lokalt, till exempel "backustöjr" och "spjälo" eller helt enkelt "rull-trä". Du kan få den i andra mått än den på bilden.

För att rotera brödet i ugnen så att det blir jämnt gräddat används på en del håll ett redskap som kallas "gräddspole", "gräddspjalk" eller "spulu". Den "ska" enligt vissa tillverkas av gran - absolut inte furu, som kan avge dofter som inte är bra för brödet. Vi tillverkar denna helt i björk.

Prisexempel för 900 mm längd: 245 kr

Så här används en gräddspole av en van bagare. Bild från bagarstugan på hembygdsgården i Åsele. Se vidare på sidan Inspiration från Tunnbrödsmässan 2019.

Håll rätt på ditt redskap! En kund ville ha bakstugans namn på redskapet. Det går att ordna med glödritningspenna, som här, eller bokstavsstansar eller gravyrpenna. Eller en kombination.

Det kan vara lite klurigt att få bokstäverna jämna, vilket beror på träets struktur. Vårt eget varumärke är gjort med en speciell brännstämpel.

Pris enligt offert.

Sidan uppdaterad 2024-02-28

Powered by w3.css