BO & GRO
lucka för vedeldad bakugn

Inspiration

Här har jag lagt in några sidor med bilder, tips och recept som jag hoppas kan fungera som inspiration för dig som tycker om bakning och kanske vill prova på traditionella metoder på elhäll eller i en gammal (eller nybyggd) vedeldad bakugn.

Bakning

Så här bakar jag själv på en Meteor elhäll som troget tjänat mig i många år. Jag använder ett gammalt recept på mjukt tunnbröd av råg och vetemjöl som ger en lättarbetad deg.

Baka tunnbröd på elhäll

Här var vi med en dag i Birgittagården i Kungsgården där man fortsätter en tradtion att baka "Moster Gerdas lufsor" inför jul och ibland påsk.

Julbak i Birgittagården

Ett besök i verkstaden där bakredskapen tillverkas under hantverksmässiga former.

Besök i verkstaden

Från kunder och studiebesök

En kund har skickat bilder på hur han använder sina bakredskap. Limpfjölen är tillverkad enligt köparens specifikationer. Den är i massiv björk och avsmalande i framkant. Den vanliga brödspaden kan som synes användas för pizzabaken också.

Både limpan och pizzan ser verkligen aptitliga ut. "Limpan är sprungen ur en surdeg som fyller 7 år till hösten och bröden blir bara bättre och bättre", säger kunden.

Nygammal ugn

Här bild av en gammal bakugn som renoverats från grunden. Den har en häll av gjutjärn som botten. De gamla redskapen är slitna av flitig användning.

Långheds Bygdegård

På Bygdegården i Långhed i Hälsingland har man murat en helt ny bakugn. Vid höstmarknaden 2019 var den klar, men inte klar att elda i ännu. Den måste torka ur ordentligt så vid marknaden bakade man sitt tunnbröd på elhällar. Det en ganska stor ugn med delad lucka.

Strömsunds Hembygdsgård

Vi gjorde ett "spontanbesök" på Hembygdsgården i Strömsund och fick en trevlig och kunnig guidning både i den nya och den gamla bagarstugan. Den nybyggda lokalen hyrs ut till personer som vill baka sitt bröd själva. Bagarstugan är välutrustad och den är mycket populär, speciellt inför julen.

Trönö Hembygdsförening

Hembygdsföreningen i Trönö har kompletterat sina redskap med nytillverkade från oss till sin gamla bagarstuga.

Bak i Börtnan

I en liten bagarstuga i Börtnan bakas det på traditionellt sätt. Den ena "baktanten", som heter Gunhild, har fyllt 79 år och bakat tunnbrod sedan 1950-talet och hennes beröm över det nya bakfjölet väger tungt. Det värmer oss som leverantör. Den andra bagaren är Birgitta.

Foto: Jan Wikström

Lexby gård i Partille

Ny bakugn på Lexby Gård

Bara en mil utanför Göteborg ligger Lexby Gård. Här har man byggt en bakugn av gammal typ. På Lexby Gård vill man bevara ett levande kulturlandskap bland annat genom att låta djuren beta bland stengärdesgårdar på ängarna och i den gamla fägatan. Här kan man erbjuda känsla och upplevelse till människor som söker närhet till landsbygden.

Foto: Kristina Gustavsson

Lexby Gård

Tunnbrödsmässan i Åsele

Tunnbrödsmässan i Åsele är en högtid för tunnbrödsälskare. Här kan man smaka och köpa olika sorters bröd och allehanda annat, inklusive bakredskap som är tillverkade av hantverkare som upprätthåller gamla traditioner. Här är några bilder från arrangemanget den 5 oktober 2019.

Sören Fjällströms kruskavlar förtjänar att nämnas speciellt. Naggarna är huggna för hand med stämjärn och de går i spiral runt kaveln!

Recept

Meteor receptbok

Till Meteor elhäll fanns tidigare ett litet häfte med recept som du kan ladda ner här.

Ladda ned häftet (pdf)

Gör det själv

ritning på bakugn

Det verkar vara många som murar eller låter mura upp nya bakugnar eller köper byggsatser till bak- och pizzaugnar. Vi hittade en gammal bok, "Lantmannabyggnader" från 1922 som innehöll en instruktiv beskrivning av en vedeldad bakugn. Och så byggde vi en!

Ritning på bakugn (pdf)

Nu finns det modernare böcker som man kan titta i. En heter "Drömmen om en bakugn" av Mats Kranz.

"Bakugnen" skriven av Fredrik Petrusson ger en handgriplig guide till hur man bygger en västerbottnisk ugn.

Bakugnens hemsida

Museum

Här är vårt lilla museum av gamla köksredskap. Minns ni dem.

Bildsida med köksredskap

Sidan uppdaterad 2019-11-25

Powered by w3.css