BO & GRO
lucka för vedeldad bakugn

Inspiration

Här har jag lagt in några sidor med bilder, tips och recept som jag hoppas kan fungera som inspiration för dig som tycker om bakning och kanske vill prova på traditionella metoder på elhäll eller i en gammal (eller nybygd) vedeldad bakugn.

Bakning

Så här bakar jag själv på en Meteor elhäll som troget tjänat mig i många år. Jag använder ett gammalt recept på mjukt tunnbröd av råg och vetemjöl som ger en lättarbetad deg.

Baka tunnbröd på elhäll

Här var vi med en dag i Birgittagården i Kungsgården där man fortsätter en tradtion att baka "Moster Gerdas lufsor" inför jul och ibland påsk.

Julbak i Birgittagården

Ett besök i verkstaden där bakredskapen tillverkas under hantverksmässiga former.

Besök i verkstaden

Från kunder

En kund har skickat bilder på hur han använder sina bakredskap. Limpfjölen är tillverkad enligt köparens specifikationer. Den är i massiv björk och avsmalande i framkant. Den vanliga brödspaden kan som synes användas för pizzabaken också.

Både limpan och pizzan ser verkligen aptitliga ut. "Limpan är sprungen ur en surdeg som fyller 7 år till hösten och bröden blir bara bättre och bättre", säger kunden.

Recept

Meteor receptbok

Till Meteor elhäll fanns tidigare ett litet häfte med recept som du kan ladda ner här.

Ladda ned häftet (pdf)

Gör det själv

ritning på bakugn

Det verkar vara många som murar eller låter mura upp nya bakugnar eller köper byggsatser till bak- och pizzaugnar. Vi hittade en gammal bok, "Lantmannabyggnader" från 1922 som innehöll en instruktiv beskrivning av en vedeldad bakugn. Och så byggde vi en!

Ritning på bakugn (pdf)

Nu finns det modernare böcker som man kan titta i. En heter "Drömmen om en bakugn" av Mats Kranz.

"Bakugnen" skriven av Fredrik Petrusson ger en handgriplig guide till hur man bygger en västerbottnisk ugn.

Bakugnens hemsida

Museum

Här är vårt lilla museum av gamla köksredskap. Minns ni dem.

Bildsida med köksredskap

Sidan uppdaterad 2019-02-03

Powered by w3.css