Under arbetet med att tillverka och sälja bakredskap har vårt intresse för historiken om bröd och bakning ökat. Kunskap om brödtillverkning är en viktig del i matkulturen som riskerar att tappas bort i den industrialiserade livsmedelsproduktionen.
Men hembakat och närproducerat är en lyx, värd att värna. Många har också fått upp ögonen för det och intresset för bakning verkar ha ökat.
Eftersom bakningen tidigare var något som gjordes i varje hem i hela landet så är också benämningarna på bröd, redskap och arbetet olika och mångskiftande.
Bakspaden används för att lägga in kakan i ugnen och har många olika former beroende på vilket bröd det gäller. För tunnbrödet behövs en rund platta, för limpor kan den se mera spadlik ut.
Redskapet har många namn. Här är några: bakefjöl, bakfjöl, baksterfjel, bakufjäl, fjal, fjäl, fjäla, fjol, fjål, fjöl. Bökospjölk och skuvstake har också hittats.
I vissa områden användes dessa ord om både bakspadar med korta och långa skaft. På andra ställen gällde detta endast de bakspadar som hade kort skaft. De med långt skaft kallades då (bröd-)grissla eller grissel.
För att lägga upp tunnbrödet på bakspaden används en spjålk eller spjälk, med olika varianter av stavning. Ett tunnbräde kan användas för samma ändamål. Eventuellt är det bara bredden som avgör benämningen.
Brödet ska roteras i ugnen och då kan en spjålk eller baksticka / brödpinne användas. Ett annat redskap kallas gräddspole eller vändepinne som används så här.
Redskapet för att ta ut kakan ur ugnen benämns i Dalsland för kakflöjel (bild på startsidan). Samma form men andra namn och andra användningsområden hittas på andra platser!
De gamla redskapen varierar i utformning beroende på varifrån de kommer. Den lokala traditionen är stark men det finns inte så många som tillverkar hantverksmässigt, i varje fall har vi inte hittat någon på nätet. På marknader har vi hittat någon enstaka.
Vill man fördjupa sig mera i traditioner så rekommenderas denna länk: Institutet för språk och folkminnen som innehåller mängder av intressanta saker.
Den här boken går verkligen på djupet när det gäller bakning för husbehovet. Den ger en historisk återblick på utvecklingen i Sverige och och om olika sorters bröd. De många bakredskapen som finns och vad de kallas får ett eget kapitel, liksom hemligheten med jäsningen mjölet och andra ingredienser.
Här ges handfasta råd och tips om hur bakningen går till och recept på traditionella bröd.
Den enda nackdelen med boken är att den är utgiven 1987 och kan vara lite svår att få tag på.
Fakta
Titel: Bröd och bak i kök och stuga
Författare: Helena Palén-Olofsson
Det här är verkligen en läcker bok! Den innehåller mycket historik och kunskap och många fina bilder som inspirerar. Den heter Tunnbrödet en läcker historia. Läs mera om den på Tunnbrödsakademins hemsida.
Boken kan köpas via Adlibris och Bokus.
Det finns många aktiviteter och kurser kring bröbakning. Och det finns intressegrupper, föreningar och studiecirklar där man kan fördjupa sina kunskaper. Här är några länkar:
Tunnbrödsakademin
Jordbruksverkets information om tunnbröd
Och det finns förstås en Tunnbrödsmässa!
Bakarlag.se, tips om bakning i stenugn, kurser m.m.
Föllinge Hembygdsförening har en instruktiv sida om tunnbrödsbakning.
Både på Facebook och på YouTube finns grupper och filmer om tunnbrod och tunnbrödsbakning. Sök med dessa ord.
Sidan uppdaterad 2020-09-30
Powered by w3.css