BO & GRO
lucka för vedeldad bakugn

Inspiration

Här har jag lagt in några sidor med bilder, tips och recept som jag hoppas kan fungera som inspiration för dig som tycker om bakning och kanske vill prova på traditionella metoder på elhäll eller i en gammal (eller nybyggd) vedeldad bakugn.

Baka bröd ...

Så här bakar jag själv på en Meteor elhäll som troget tjänat mig i många år. Jag använder ett gammalt recept på mjukt tunnbröd av råg och vetemjöl som ger en lättarbetad deg.

Baka tunnbröd på elhäll

Här var vi med en dag i Birgittagården i Kungsgården där man fortsätter en tradtion att baka "Moster Gerdas lufsor" inför jul och ibland påsk.

Julbak i Birgittagården

På fäboden Skallskog söder om Leksand har man under sommaren olika evenemang för att visa verksamheten. Ett av dem är en bakdag där man bakar tuttul på traditionellt sätt. Det är ett bröd som innehåller potatis. Här används rullträ för att lägga in kakan i ugnen.

Bakdag i Skallskog

... eller pizza?

Om man bakar pizza så kan det vara bättre att använda en brödspade av plåt för att lägga in och ta ut den. Det kan vara lite klurigt framför allt att lirka upp den på spaden och då är det lättare att spaden är av tunn plåt. Plus att det kanske behövs lite hjälp av en baksticka.

På bilderna är det en gammal bakspade av plåt som vi hittade bland skrot och skräp i huset. Lokal tillverkning?

Men vi har faktiskt tillverkat pizzaspadar av trä för en pizzarestaurang som hade slitit ut sina gamla redskap. För när man kör in spaden på stenarna i botten på ugnen så nöter det på träet.

Baserat på personliga erfarenheter av pizzabakning i en vanlig elektrisk ugn, tycker jag att det krävs ett visst handlag att få upp pizzan på spaden. Det är säkert en fråga om erfarenheter.

När man bakar tunnbröd tar man ut kakan med ett annat redskap, en gräddspole, en baksticka eller en spjålk. Brödfjölet används bara för att lägga in kakan för gräddning.

Borstar för ugnen

Vi har skaffat oss en specialborste för att rengöra bakugnen från aska innan brödet läggs in.

Den teknikintresserade använder tryckluft som med lågt tryck blåses in i ugnen via ett långt smalt rör.

En annan variant är denna. Vi har satt ett långt skaft av en lätt järnrör på en vanlig rotborste. Den är inte helt utprovad ännu men stjäl gärna idén och gör en själv!

Från tillverkningen

Ett besök i verkstaden där bakredskapen tillverkas under hantverksmässiga former.

Besök i verkstaden

Från kunder och studiebesök

En kund har skickat bilder på hur han använder sina bakredskap. Limpfjölen är tillverkad enligt köparens specifikationer. Den är i massiv björk och avsmalande i framkant. Den vanliga brödspaden kan som synes användas för pizzabaken också.

Både limpan och pizzan ser verkligen aptitliga ut. "Limpan är sprungen ur en surdeg som fyller 7 år till hösten och bröden blir bara bättre och bättre", säger kunden.

Nygammal ugn

Här bild av en gammal bakugn som renoverats från grunden. Den har en häll av gjutjärn som botten. De gamla redskapen är slitna av flitig användning.

Långheds Bygdegård

På Bygdegården i Långhed i Hälsingland har man murat en helt ny bakugn. Vid höstmarknaden 2019 var den klar, men inte klar att elda i ännu. Den måste torka ur ordentligt så vid marknaden bakade man sitt tunnbröd på elhällar. Det en ganska stor ugn med delad lucka.

Strömsunds Hembygdsgård

Vi gjorde ett "spontanbesök" på Hembygdsgården i Strömsund och fick en trevlig och kunnig guidning både i den nya och den gamla bagarstugan. Den nybyggda lokalen hyrs ut till personer som vill baka sitt bröd själva. Bagarstugan är välutrustad och den är mycket populär, speciellt inför julen.

Trönö Hembygdsförening

Hembygdsföreningen i Trönö har kompletterat sina redskap med nytillverkade från oss till sin gamla bagarstuga.

Foto: kunden

Bak i Börtnan

I en liten bagarstuga i Börtnan bakas det på traditionellt sätt. Den ena "baktanten", som heter Gunhild, har fyllt 79 år och bakat tunnbrod sedan 1950-talet och hennes beröm över det nya bakfjölet väger tungt. Det värmer oss som leverantör. Den andra bagaren är Birgitta.

Foto: Jan Wikström

Lexby gård i Partille

Ny bakugn på Lexby Gård

Bara en mil utanför Göteborg ligger Lexby Gård. Här har man byggt en bakugn av gammal typ. På Lexby Gård vill man bevara ett levande kulturlandskap bland annat genom att låta djuren beta bland stengärdesgårdar på ängarna och i den gamla fägatan. Här kan man erbjuda känsla och upplevelse till människor som söker närhet till landsbygden.

Foto: Kristina Gustavsson

Lexby Gård

Tunnbrödsmässan i Åsele

Tunnbrödsmässan i Åsele är en högtid för tunnbrödsälskare. Här kan man smaka och köpa olika sorters bröd och allehanda annat, inklusive bakredskap som är tillverkade av hantverkare som upprätthåller gamla traditioner. Här är några bilder från arrangemanget den 5 oktober 2019.

Sören Fjällströms kruskavlar förtjänar att nämnas speciellt. Naggarna är huggna för hand med stämjärn och de går i spiral runt kaveln!

En gammal bakstuga i Näsåker

I bakstugan Foto: kunden

Bakfjöl Foto: kunden

Bakugnen är still going strong men det gamla bakfjölet av fantastisk fin kvalitet får ta pension och ersättas av nya som vi tillverkade.

Bygg din egen ugn

Egen bakugn i Sandviken

En av våra kunder har byggt en egen bakugn utomhus intill det blivande växthuset. Material: eldfast tegel.

Bagarstugan på Gysinge Bruk

I Gysinge Bruk finns en gammal bagarstuga som de nya ägarna på bruket tänkter försöka använda för kunder och besökare. Vi har levererat nya bakredskap.

Gysinge Bruk

Återuppbygd bakugn

Den här bilden kommer från en kund som hittade resterna av en tidigare ugn bakom en garderob. Den hade använts för kommersiell bakning från 1920-talet till 1944. Nu är den återuppbygd och fungerar igen.

Foto: Astrid Berglund.

Nymurad bakugn i Högbo Bruk

Högbo Bruk har byggt en ny länga för verksamheterna. Här kommer osttillverkningen att hålla till liksom charkuteriet och ett café där man ska baka tunnbröd i en nyuppförd vedeldad ugn. Vi har fått leverera nya redskap av traditionell modell.

Högbo Bruk

Bild från en kund

Här är en bild som en nöjd kund skickat efter att ha bakat med redskap från oss. Vi tycker att det ser väldigt trevligt ut.

Bullerbyns Tunnbrödsbageri

En liten bit söder om Grisslehamn ligger en liten nybyggd bakstuga där man bakar och säljer mjukt och hårt tunnbröd och en del lokala delikatesser. Vi har fått leverera bakredskap.

Bullerbyns Facebook

Mjälloms Tunnbröd AB

Mjälloms Tunnbröd AB har köpt in redskap från oss till sin Bagarstuga där besökare kan få prova på att baka tunnbröd i en liten vedeldad ugn.

Eldrimner

Eldrimner som är nationellt resurscentrum för mathantverk har köpt in bakredskap från oss.

Recept

Meteor receptbok

Till Meteor elhäll fanns tidigare ett litet häfte med recept som du kan ladda ner här.

Ladda ned häftet (pdf)

Gör det själv

ritning på bakugn

Det verkar vara många som murar eller låter mura upp nya bakugnar eller köper byggsatser till bak- och pizzaugnar. Vi hittade en gammal bok, "Lantmannabyggnader" från 1922 som innehöll en instruktiv beskrivning av en vedeldad bakugn. Och så byggde vi en!

Ritning på bakugn (pdf)

Nu finns det modernare böcker som man kan titta i. En heter "Drömmen om en bakugn" av Mats Kranz.

"Bakugnen" skriven av Fredrik Petrusson ger en handgriplig guide till hur man bygger en västerbottnisk ugn.

Bakugnsbokens hemsida

Under utveckling

Vi fick en idé om ett redskap för att lägga in veden i ugnen och nu har vi testat en prototyp som ska vidareutvecklas. Den finns inte att köpa än, men kan komma in i sortimentet om det går bra.

Museum

Här är vårt lilla museum av gamla köksredskap. Minns ni dem.

Bildsida med köksredskap

Sidan uppdaterad 2023-05-24

Powered by w3.css