BO & GRO
tuttul

Tuttul i Skallskogs fäbod

Skallskog är en levande fäbod med boskap bara en dryg mil söder om Leksand. Några dagar under säsongen har man olika evenemang för allmänheten. Vi var där vid en bakdag där man bakade tunnbröd och serverade fika på gårdstunet.

Nedan visar vi i bilder hur bakning och gräddning av brödet går till. Det är ett mjukt tunnbröd av enbart kornmjöl och potatis och som kallas "tuttul". För att lägga in kakan i ugnen tar man upp den på ett rullträ, en teknik som är vanlig i Dalarna.

Det blir ett matigt bröd som är utmärkt att göra klämma på med till exempel färskost, grönt och skinka. Helst också brett med det salta fäbodsmöret.

Att avnjuta det i den sköna gårdsmiljön där kalvarna skuttar omkring i hagen ger en extra krydda

bakning

Potatisen bereds för sig

bakning

Potatisen blandas med kornmjölsdegen...

bakning

...och knådas till ett ämne

bakning

Sen tar kavlingen vid

bakning

Snabba och säkra tag med randkaveln

bakning

Kavlingen ger en stor rund kaka

bakning

Kakan rullas upp på rullträt, bläddra snabbt för en animering

bakning

Bläddra snabbt!

bakning

Bläddra snabbt!

bakning

Bläddra snabbt!

bakning

Bläddra snabbt!

bakning

Bläddra snabbt!

bakning

Bläddra snabbt!

bakning

Bläddra snabbt!

bakning

Sen rullas kakan ut i ugnen och gräddas

bakning

Kakan tas ut, borstas ...

bakning

...och viks ...

bakning

... två gånger

bakning

Kalvarna är gulliga

bakning

Manuell diskning i kaféet

bakning

Och kunderna njuter

bakning

En underbar miljö

Skallskogs fäbod

Sidan uppdaterad 2022-07-14

Powered by w3.css