BO & GRO
tunnbröd på elhäll

Tunnbröd på elhäll

Här är några bilder på hur jag själv bakar mjukt tunnbröd på elhällen.

Klicka på bilderna för att se dem i större skala. Du kan sedan bläddra framåt eller bakåt genom att klicka till höger eller till vänster i den stora bilden.

Receptet längst ned på sidan.

Recept på mjukt tunnbröd

50 g smör
1 liter mjölk
50 g jäst
2 msk sirap
Brödkryddor (anis, fänkål, kummin)
1 msk salt
2 ägg
5 dl rågsikt
ca 1,7 liter vetemjöl

Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37º. Smula ned jästen. Rör om och blanda i sirap, salt, ägg, brödkryddor och rågsikt och ungefär 2/3 av vetemjölet. En del mjöl behövs till utbakningen.

Arbeta degen kraftigt (gärna i maskin) och låt den därefter jäsa till dubbel storlek. Tag upp degen på bakbordet och dela i ca 14 delar. Arbeta i hop varje del till en rund bulle.

Låt bullarna jäsa mellan bakdukar. Kavla ut dem en i taget med kavel och därefter med kruskavel till tunna kakor. Borsta av mjölet, rulla upp, lägg på en rund bakspade, borsta av på andra sidan och grädda på elhäll (eller i ugn på 275º) i 3 - 5 minuter eller tills de är färdiga.

Rågsikten kan bytas mot rågmjöl om man vill ha ett lite grövre bröd.

Receptet för utskrift (pdf)

Sidan uppdaterad 2018-12-30

Powered by w3.css