Bo&Gro

Bo&Gro

Baka på Meteor

bakugn m.m.Den norska elektriska stek- och bakhällen Meteor är en populär och praktisk produkt som många (inklusive jag själv) använder för att baka sitt eget tunnbröd. Jag har de nödvändiga tillbehören som kruskavlar och randkavlar, brödspakar av olika slag och bakborste.

Tyvärr kan jag inte ta hem själva hällen. Fraktkostnaderna blir helt enkelt för höga för att slutpriset ska vara attraktivt. Det går att handla från importören och från olika företag runt om i landet, se hemsidan.

Meteorhällen finns i två storlekar, den normala med diameter 46 cm, effekt 2000 W och den större som är 60 cm på 2750 W. Det betyder att den måste användas med en säkring på 16 A.

bakningDet är roligt med bakning! Titta gärna in i bildgalleriet, där visas instruktivt hur det går till.

Läs mera Bildgalleri bakning

Läs mera Bildgalleri från Birgittagården (Gerdas "lufsor")

Läs mera Trevliga recept att användas på hällen PDF-fil öppnas i eget fönster

Läs mera Mitt eget recept på tunnbröd PDF-fil öppnas i eget fönster

Läs mera Importör Levannis AB Öppnas i eget fönster

 

Kavlar

kruskavlarFör beredning av degen behövs kruskavel eller randkavel. Jag har tre varianter av kruskavel.

Priser:

Stor (bredd ca 25 cm): 125 kr
Mellan (bredd ca 17 cm): 75 kr
Med handtag (bredd 15 cm): 80 kr
(den minsta har utgått)

 

randkavelRandkavel är tyvärr svårare att få tag på. F.n. tyvärr slut i lager. Bredd 30 cm.

Pris: 190 kr

 

 

 

Brödspakar m.m.

brödfjölFör att lägga brödkakan på hällen kan man använda en rund "spade",  ibland kallad bakfjöl. Den är tillverkad av 4 mm plywood med ett kort träskaft. Diameter ca 38 cm.

Pris: 195 kr

Jag kan även leverera bakspadar med långt skaft, lämpligt för er som bakar i vedeldad bakugn. På bilden specialleveranser av två bakspadar med skaft ca 110 och 120 cm samt en med 75 cm skaft.

Observera att bakugnsluckor kan ha mindre öppning än 38 cm. Om du tänker använda spaden i en sådan, kolla måtten före beställning.

brödfjölDet finns också en annan variant av skaft / handtag enligt denna bild. Brödspaden kan då användas för servering av pizzabitar, kakor eller fikabröd.

Det går att få själva bakspaden i större mått; upp till 45 cm i diameter.

 

 

 

Extra långa skaftLängd för skaft högst 105 cm om de ska skickas med Postnord. Porto för skrymmande gäller, varför totalpriset blir högt. Be om offert.

Priser:

75 cm skaft: 350 kr

120 cm skaft: 390 kr

För att ta upp kakan på brödspaden och för att hantera kakan under gräddningen kan man använda en s.k. spjålk.  Längd ca 55 cm plus handtaget, bredd 5-7 cm. Se bild nedan.

Det finns också en annan variant som har norska anor och som där kallas bakstestikke eller lefsestikke, altså "baksticka" eller "brödpinne". I Hälsingland förekommer benämingen "gräddbult" eller "gräddspole".

Den variant som jag har tillverkas av homogent trä, 4-5 mm tjock och 20-60 mm bred.

Pinnen kan användas så att man rullar upp kakan nästan helt från bakbordet och sedan rullar ut den på hällen eller på brödspaden. När brödet är gräddat sticker man in den mitt under kakan, lyfter och lägger den för avsvalning.

Jag rekommenderar en googling på "tunnbrödsbak" och "lefser" (som tunnbröd heter på norska). Det finns massor av bilder och filmer att titta på! Recept finns i alla varianter.

 

 

spjålkarDenna modell av spjålk är tillverkad av 4 mm plywood med kort handtag av varierande träslag och form.

Pris: 120 kr.

En ny modell av homogen björk med pålimmat handtag av björk finns nu.

Pris: 150 kr.

 

BrödstickaBaksticka / brödpinne av homogen björk. De kan fås i varierande bredd och längd. De bredare stickorna har insvängt, avsmalnat handtag. På bilden syns en 22 mm och en 37 mm bred. Längden är 55-80 cm. Du kan beställa med mått som du själv önskar.

Priser för brödpinne: 75 - 100 kr beroende på storlek.

 

 

Observera att det inte finns något på lager. Vi tillverkar just nu efter de beställningar som kommer in eftersom det är så olika önskemål om mått. Leveranstiderna nu är tyvärr längre än de två veckor som vi kunnat ha förut.

Läs mera Bildgalleri från tillverkningen Öppnas i eget fönster

Bygg en vedeldad bakugn

vedeldad bakugnFörr i tiden var det vanligt med en vedeldad bakugn, framför allt i husen på landsbygden. En hel del har tyvärr fallit offer för modernisering. Andra finns kvar men fungerar inte av olika skäl. Men det byggs också nya ugnar av denna typ även om kunskapen om dem är utrotningshotad. Det finns "byggsatser" att köpa men det går att mura upp sten för sten. Vi har gjort det och kan förmedla lite tips.

Har man tur kan man få tag på en gammal "äkta" bakugnslucka på ett loppis. Men tänk på att den här liksom alla eldstäder måste besiktigas av sotaren innan den tas i bruk.

Läs mera Läs mera PDF-fil öppnas i eget fönster

Gamla redskap - bildgalleri

kakspritsGamla arbetsredskap för matlagning är intressanta. Förr gjordes det mesta med handkraft, ibland förstärkt med mekaniska anordningar. Vi har en mindre samling av olika saker av olika ålder. Du kan se dem i bildgalleriet. Men de är inte till salu!

Läs mera Bildgalleri redskap Öppnas i eget fönster